• Conferință de insolvență organizată de UNPIR Filialele Alba și Hunedoara – 10 pct.
    UNPIR Filialele Alba și Hunedoara organizează prima conferință de insolvență a anului 2024, un eveniment care va reuni judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Curțile de Apel Cluj-Napoca și Timișoara, Tribunalele Alba, Cluj, Hunedoara, Timiș și practicieni în insolvență.
    Vezi detalii


joi, 18 aprilie 2024

Anunțuri

23:Mar

Măsuri organizatorice, la nivelul UNPIR, datorită situaţiei create de evoluţia COVID19

În conformitate cu prevederile art.51, alin.1 si 2 din Anexa 1 – Măsuri de primă urgență cu aplicabilitate directă din Decretul Nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României emis de Președintele României și publicat în Monitorul Oficial nr.212/16.03.2020, în contextul pandemiei COVID-19, pentru o practică prudenţiala uniformă şi imperativ necesară la nivelul UNPIR și pentru continuarea desfășurării optime a activității se dispun următoarele măsuri:

  1. Practicienii în insolvență își vor exercita profesia cu respectarea obiectivelor, atribuțiilor și principiilor prevăzute de OUG 86/2006 privind organizarea activităţii, Statutul UNPIR și legilor speciale în domeniu, în vederea derulării procedurilor de insolvență, lichidare voluntară și prevenire a insolvenței, ținând cont de măsurile dispuse de autoritățile competente și asigurând comunicarea cu toți participanții la proceduri.
  2. Formele de exercitare a profesiei nu își vor suspenda/înceta activitatea. 
  3. Se recomandă ca formele de exercitare a profesiei să adopte norme clare privind măsuri de disciplină sanitară și de organizare a activității, precum:
  • evitarea unui contact direct între persoane;
  • utilizarea cu prioritate a mijloacelor de comunicare elecronică – transmitere documente scanate și/sau semnate prin semnătură electronica, fax-uri;
  • lucrul la domiciliu, cu precizarea că este o modalitate de desfășurare a activității și nu o vacanță.
  1. Pe perioada stării de urgență, pentru motive medicale, în cazul în care într-o formă de exercitare a profesiei nu se mai poate continua activitatea, se poate acorda un mandat temporar pentru transmiterea parțială sau totală a atribuțiilor legate de portofoliu către un practician în insolvență compatibil.
  2. Accesul în sediul central al UNPIR şi al filialelor UNPIR va fi restricţionat, fiind acceptat doar accesul în situaţii excepţionale. Se va asigura igienizarea personalului şi a spaţiilor prin dezinfectarea cu substanţe conform recomandărilor autorităților competente.
  3. Transmiterea oricărei corespondenţe/oricărui document de la/către membri UNPIR se va face numaiprin poșta electronică (e-mail), inclusiv copii după legitimaţii/atestate valabile pentru anul în curs. Se interzice transmiterea documentelor în altă modalitate.
  4. Secretariatele filialelor UNPIR vor arhiva pe suport magnetic documentele primite on line, transmiţând către solicitanţi confirmarea primirii acestora, precum şi numărul/data de înregistrare.
  5. Documentele originale vor fi păstrate de solicitanţi, urmând a fi transmise de către aceştia la o dată ulterioară, numai după o dispoziţie expresă a conducerii UNPIR în acest sens.
  6. Orice fel de plaţi se vor face exclusiv on-line, în sau din conturile indicate pe portalul UNPIR, potrivit destinaţiei acestora.
  7. Cererile de decontare din Fondul de lichidare, însoţite de copii ale documentelor doveditoare, conform procedurii, vor fi transmise online, către filială. Secretariatul filialei va comunica documentele centralizate în format electronic către comisia de cenzori în scopul verificării acestora. Cu avizul comisiei de cenzori, situaţiile centralizatoare vor fi înaintate, în format electronic, spre analiză consiliului de conducere. În mod similar, deliberările și deciziile Consiliului de Conducere se pot face prin corespondență electronică.

În situaţii excepţionale, pe perioada stării de urgență, în cazul în care membrii Consiliului de Conducere și Comisiei de Cenzori nu îşi mai pot îndeplini atribuţiile din motive medicale, situațiile pot fi aprobate și transmise cu semnături parțiale.

Pe perioada aplicării prezentelor măsuri, obligativitatea semnării situaţiilor se substituie cu acordul scris transmis electronic.

  1. Pe perioada stării de urgență se suspendă activitatea Instanțelor de disciplină și convocările în cadrul cercetărilor disciplinare.
  2. Pe perioada stării de urgență se suspendă verificările practicienilor de către Comisiile de cenzori.
  3. Situațiile financiare pentru anul 2019 și bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2020 pentru filialele UNPIR vor fi aprobate de membrii filialei prin corespondență electronică conform procedurii stabilite de CNC și transmisă filialelor UNPIR.
  4. Adunările generale ale filialelor UNPIR pentru alegeri și pentru validarea situațiilor financiare pentru anul 2019 și bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2020 pentru filialele UNPIR vor fi amânate pentru data când se vor putea convoca, în funcție de situația de la nivel național.
  5. Se prelungește mandatul Consiliilor de Conducere, Instanțelor de disciplină și Comisiilor de cenzori pentru Filialele UNPIR până la data Adunării Generale.
  6. Se prelungește termenul de depunere a declarației pentru contribuţia anuală pe tranşe de venituri până la data de 30.04.2020.
  7. Se prelungește termenul de plată pentru cotizația anuală, taxa anuală și contribuția pe tranșe de venit până la data de 30.05.2020, fără aplicarea de sancțiuni.
  8. Filialele UNPIR pot solicita ajutor financiar, dacă este cazul, datorat prelungirii termenului de plată pentru cotizații, taxe și contribuții.
  9. Pe toata perioada aplicării prezentelor măsuri, personalul angajat al UNPIR și al Filialelor UNPIR va asigura asistenţa membrilor, telefonică sau online.

Aceste măsuri au fost aprobate de Consiliul Național de Conducere al UNPIR în ședința din data de 20 martie 2020.

înapoi la partea de sus
×