• Conferință de insolvență organizată de UNPIR Filialele Alba și Hunedoara – 10 pct.
    UNPIR Filialele Alba și Hunedoara organizează prima conferință de insolvență a anului 2024, un eveniment care va reuni judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Curțile de Apel Cluj-Napoca și Timișoara, Tribunalele Alba, Cluj, Hunedoara, Timiș și practicieni în insolvență.
    Vezi detalii


vineri, 19 aprilie 2024

Conferințe

02:Sep

CONFERINȚA BACK IN BUSINESS VERSUS PURGATORIUL FALIMENTULUI

Detalii eveniment:

  • Dată:  
  • Locație:Bucureşti
  • Acreditare INPPI:4 ore de pregătire profesională
  • Înregistrare

În contextul intrării în vigoare a noii legi a insolvenței, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România, Institutul Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență și Legal Magazin – revista profesiilor liberale au organizat cea de-a III-a ediție a Conferinței “Back în business versus Purgatoriul Falimentului”.

În cadrul evenimentulului desfășurat marți, 2 septembrie 2014, la Hotel Marshal Garden au fost prezentate principalele modificări ale legislației și impactul acestora asupra companiilor care activează în România.

Temele abordate în cadrul conferinței s-au adresat managementului companiilor românești și internaționale care opereazăîn România, reprezentanților băncilor comerciale, companiilor specializate în insolvență și reorganizare, societăților de colectare a creanțelor, instituțiilor financiare, fondurilor de private equity, antreprenorilor, caselor de avocatură, autorităților și presei economice și financiare.

Potrivit organizatorilor, noua lege "propune o viziune integratoare incluzând într-un singur corpus legislativ general, aplicabile tuturor operatorilor economici, legislația specială, incidența instituțiilor de credit și instituțiilor de asigurare/reasigurare, reglementarea insolvenței grupurilor de societăți, reglementarea insolvenței transfrontaliere". De asemenea, prin intermediul noii legi sunt reglementate instrumentele de prevenire a insolvenței, mandatul ad-hoc și concordatul preventiv: "Având în vedere starea generală a mediului de afaceri – în contextul în care doar în anul 2013 au intrat în insolvență peste 26.000 de societăți, este extrem de important ca noile reglementări în domeniul insolvenței să-i poată ajuta pe debitorii onești, aflați în dificultate.Redactată de un consorțiu format din specialiști în domeniu, sub supravegherea Băncii Mondiale și a Fondului Monetar Internațional, Legea privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență urmărește, prin modificările aduse, ca România sa se alinieze reglementărilor instituțiilor financiare internaționale și ale Uniunii Europene în materie de insolvență și se va aplica doar firmelor care vor intra în insolvență de acum inainte".

Conferința "Back în business vs. Purgatoriul Falimentului" s-a bucurat de interactivitate din partea celor circa 100 de persoane prezente în sală, participanțiila acest eveniment ridicând diverse probleme întâmpinate în practică, după intrarea în vigoare a noii legi a insolvenței. Au susținut prezentări și au răspunsîntrebărilor participanților: Andreea Deli Diaconescu, membru în Consiliul Științific al INPPI, Cristian Răvășilă, Director al echipei de servicii de restructurare a afacerilor, PwC România, Florin Dănescu, Președinte Executiv, Asociația Română a Băncilor, Mirela Iovu, Vicepreședinte, CEC Bank, Ioan Mărginean, Șef Serviciu Asistență Tehnică și Publicare Buletinul Procedurilor de Insolvență, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Iancu Guda, Analist Macroeconomic, Coface, Florian Mateiță, Partener, RomInsolv și Cristian Pârvan, Secretar General, AOAR

În cadrul a doua sesiuni de discuții moderate de Andreea Deli Diaconescu, membru în Consiliul Stiintific al INPPI și de Mircea Fica, senior editor al Legal Magazinau fost abordate urmatoarele teme:
- Principalele modificări introduse de legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență;
- Insolvență grupurilor de societăți;
- Mijloace eficiente de finanțare pentru firmele aflate în insolvență;
- Impactul insolvențelor (anii 2012 și 2013) asupra bugetului de stat;
- Sectoarele economice care au rezistat cel mai bine în perioada 2009-013;
- Sectoarele economice care sunt mai vulnerabile la fenomenul insolvenței;
- Cum poate fi deblocat mecanismul tranzacțiilor cu activele societăților flate în proces de insolvență?;
- Portaluri de valorificare a activelor companiilor intrate în insolvență;
- Exemple de restructurari reușite, studii de caz.

Deși avem o lege nouă, Legea 85/2006 se va aplica în continuare pentru o lungă perioadă de timp pentru procedurile deja deschise. Astfel, vom avea două legi care vor funcționa în paralel. Codul Insolvenței a dorit să vină cu un echilibru pentru că Legea 85/2006 era văzută ca o lege a debitorului. Percepția începe să se schimbe. Față de perioada similară a anului trecut, în prezent, cererea de intrare în insolvență din partea debitorului este aproape inexistentă. Sunt înregistrate una sau două cereri pe săptămână din partea acestora”, a declarat Andreea Deli Diaconescu, Membru în Consiliul Științific al INPPI.

înapoi la partea de sus
×