• Seminar triplu online: Prezentarea și analiza situațiilor financiare. Particularități privind societățile aflate în insolvență
    În prima jumătate a lunii iunie, pe parcursul a trei zile, INPPI găzduiește un seminar online, alcătuit din trei module distincte, referitor la prezentarea și analiza situațiilor financiare în contextul practicienilor în insolvență.
    Vezi detalii


duminic, 23 iunie 2024

Presă

11:Noi

România este pe primul loc în ceea ce privește gradul de dezvoltare al profesiei de practician în insolvență dintre cele 27 de țări evaluate, potrivit unui studiu comparativ al BERD

România este pe primul loc în ceea ce privește gradul de dezvoltare al profesiei de practician în insolvență dintre cele 27 de țări evaluate, potrivit unui studiu comparativ al BERD

Zilele trecute, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a găzduit, la Londra, Conferința de lansare a raportului de evaluare elaborat pe parcursul a doi ani de studii comparative și analize a legislației insolvenței privind reglementarea profesiei de practician în insolvență în 27 de țări în care care BERD acordă asistență.

La această conferință au participat personalități în domeniu, reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice și reprezentanți ai mediului academic din țările evaluate, inclusiv România. La invitația organizatorilor, România a fost reprezentată de doi delegați: Președintele Institutului Național de Pregătire al Practicienilor în Insolvență (INPPI) – av. Simona Maria Miloș și av. Andreea Deli – membru al Consiliului Științific al INPPI, care au avut și calitatea de lectori în cadrul conferinței, prezentând aspecte relevante ale profesiei de practician în insolvență din țara noastră.
Alături de acestea, în cadrul conferinței au fost invitați să ia cuvântul Președintele INSOL International - James H.M. Sprayregen, Directorul Executiv al R3 - Graham Rumney, precum și reprezentanți din Marea Britanie, Franța, Germania, Ucraina, Ungaria, Letonia și Bulgaria.

Unul dintre momentele cheie ale conferinței a fost prezentarea, de către reprezentanți ai BERD, precum și ai Băncii Mondiale și ai FMI, a rezultatelor acestor evaluări, care au analizat rolul practicianului în insolvență precum și al instanțelor de specialitate în finalizarea cu succes a procedurilor de insolvență și de prevenire a insolvenței. Totodată, în cadrul lucrărilor conferinței, oficialii BERD au făcut publice rezultatele evaluării comparative efectuate în perioada 2013-2014 în cele 27 de țări evaluate.

Potrivit acestui studiu, România a obținut cel mai mare procentaj, pe toate categoriile analizate, respectiv: licențierea și înregistrarea formelor de exercitare a profesiei (100%), modalitățile de reglementare, supervizare și disciplină (94%), formare profesională inițială și continuă (95%), sistemul de desemnare a practicianului în cadrul procedurilor (100%), calitatea și etica profesională (81%), competențele și atribuțiile legale (83%) și sistemul de remunerare (81%).

Acest procentaj plasează România pe primul loc în ceea ce privește gradul de dezvoltare al profesiei de practician în insolvență în rândul țărilor evaluate, devansând, astfel, țări precum: Polonia, Ungaria, Croația, Rusia, Lituania, Estonia, Letonia, Slovacia, Slovenia etc.

Astfel, s-a apreciat că România a dezvoltat un cadru juridic solid și funcțional pentru profesia de practician în insolvență, acoperind elementele cheie ale profesiei. Mici recomandări care ar putea îmbunătăți și mai mult performanța și dezvoltarea profesiei de practician în insolvență includ introducerea de criterii profesionale pentru desemnarea practicianului în insolvență de către instanță, încurajarea procedurilor de prevenire a insolvenței precum și îndrumări cu privire la modul de gestionare a averii debitorului și valorificarea eficientă a activelor în procedură, se arată în raportul de țară al BERD.

“Este un rezultat onorant pentru România, de recunoaștere a eforturilor tuturor părților implicate în procedura insolvenței, de a reglementa această profesie, de a asigura formarea profesională continuă a practicienilor și nu în ultimul rând, de recunoaștere, la un nivel atât de înalt, a conținutului noului act normativ în materia insolvenței- un factor extrem de important pentru mediul economic si financiar. Faptul că avem o lege modernă și echilibrată, precum și o tradiție de peste 15 ani în gestionarea procedurilor de insolvență, ne-a propulsat pe primul loc în topul BERD dar, totodată, ne obligă să confirmăm și în activitatea practică, printr-o conduită adecvată, standardele recunoscute ale cadrului legislativ”, a declarat Simona Miloș - Președinte, Institutul Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență (INPPI) și reprezentantul delegației României la seminarul BERD.

-// -

Despre INPPI:

Înființat în decembrie 2012, Institutul Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență (INPPI) este organizat și funcționează sub autoritatea Adunării Reprezentanţilor Permanenţi ai Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR) şi Consiliului Naţional de Conducere al Uniunii, iar prin acțiunile pe care le organizează se adresează tuturor practicienilor în insolvență, stagiari sau definitivi, indiferent de nivelul la care se află în carieră.

-// -

Pentru informații suplimentare vă rugăm să o contactați pe Anca Rancea – PR Consultant al INPPI la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la numărul de telefon: 0751.751.438

Masa Rotunda
Andreea Deli_Graham Rumney_Simona Milos
1411_Insolvency_Forum_015
1411_Insolvency_Forum_021
1411_Insolvency_Forum_062
1411_Insolvency_Forum_074
1411_Insolvency_Forum_045
1411_Insolvency_Forum_017
1411_Insolvency_Forum_035
1411_Insolvency_Forum_009
1411_Insolvency_Forum_049
1411_Insolvency_Forum_039
1411_Insolvency_Forum_059
1411_Insolvency_Forum_033
1411_Insolvency_Forum_007
1411_Insolvency_Forum_027
01/16 
       
înapoi la partea de sus
×