• Noua lege a Registrului Comerțului - probleme vechi și noi - 6 pct.
  La jumătate de an de aplicare a noii legi a registrului comerțului – o reglementare cu un important impact juridic și economic – vă invităm la o analiză consistentă a problematicilor sale, identificate de mediul academic, de practica judecătorească, precum și în practica registrului comerțului, cu accent preponderent pe aspectele practice, pentru provocarea de discuții și propunerea de posibile soluții.
  Vezi detalii

 • Iași: Conferința ”Dreptul afacerilor în dinamica inovării” – 10 pct.
  Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Iași, Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și „Catalizator – Asociația de Dezvoltare”, în parteneriat cu UNPIR – Filiala Iași, organizează Conferința ,,Dreptul afacerilor în dinamica inovării”.
  Vezi detalii

 • Seminar Online: „Spălarea banilor la confluența dintre dreptul penal și procedura insolvenței” – 4 pct.
  Lector: av. Antoniu Obancia, practician în insolvență, lector INPPI
  Vezi detalii

smbt, 3 iunie 2023

Presă

02:Iun

CUM A FOST evenimentul ”INSOL Quick Takes: The Judicial Response to Covid-19”

La data de 26 mai 2020 a fost organizat de către INSOL International Webinar-ul  ”INSOL Quick Takes: The Judicial Response to Covid-19”, moderat de dna. judecător Nicoleta Mirela Năstasie, din cadrul Tribunalului București, România.

În calitate de speakeri au participat magistrați cu vastă experiență în domeniul insolvenței transfrontaliere și restructurării preventive, respectiv dl. judecător Martin Glenn, Curtea de Insolvență a Statelor Unite pentru Districtul Sudic al New York-ului, și dl. judecător Aedit Abdullah, Curtea Supremă din Singapore.

 

Au fost dezbătute subiecte relevante privind digitalizarea instanțelor, măsuri și acțiuni practice pentru managementul cazurilor de insolvență în perioada pandemiei COVID-19, dificultăți și oportunități în aplicarea noilor tehnologii în organizarea și activitatea instanțelor din SUA, Europa/România și Singapore.

În legătură cu audierile la distanță prin tehnologie video, participanții au analizat dacă aceste mecanisme pot asigura solemnitatea și publicitatea ședinței de judecată, dacă oferă avantajele audierii orale, respectiv permit părților, reprezentanților legali și instanțelor să interacționeze în timp real, ori, dimpotrivă, limitează drepturile părților.

Dezbaterile au avut ca obiect elementele pe care ar trebui să le ia în considerare judecătorii în cazurile ce implică companii în dificultate financiară, pentru a permite restructurarea cu succes și salvarea afacerilor, precum și noutăți procedurale în comunicarea și cooperarea transfrontalieră.

Caracterul practic al discuțiilor a condus către analiza posibilității de realizare a unor proceduri transfrontaliere concurente în care să fie implicate instanțe din Singapore și România, inclusiv prin adoptarea unui protocol și organizarea unor audieri internaționale comune, dificultăți generate de limba folosită în procedurile transfrontaliere, asigurarea unor garanții procedurale suficiente pentru toate părțile, mijloace moderne de comunicare judiciară și limitele discreției judecătorului în determinarea metodei de comunicare în sistemele de drept civil și sistemele „common-law”.

Informațiile prezentate în cadrul întâlnirii și documentele vizând managementul cazurilor de insolvență în SUA, Europa și Singapore, accesibile pe site-ul oficial INSOL International pot veni în ajutorul practicienilor și judecătorilor din România.

Înregistrarea conferinței și celelalte informații pot fi accesate aici (click)

înapoi la partea de sus
×