• Conferința Națională de Insolvență Iași 2023 – 12 pct.
    UNPIR Filiala Iași, în parteneriat cu Institutul Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență din România (INPPI) si Uniunea Administratorilor Autorizați din Moldova (UAAM) organizează Conferința Națională de Insolvență Iași în perioada 29-30 septembrie 2023, eveniment tradițional care aduce în prim-plan cele mai relevante subiecte din domeniul insolvenței.
    Vezi detalii

  • Conferința Națională de Insolvență Constanța: ”Proceduri de restructurare pentru mediul de afaceri” – 12 pct.
    INPPI, în parteneriat cu Institutul Național al Magistraturii (INM), UNPIR Filiala Constanța și UNPIR Filiala București organizează în zilele de 15-16 septembrie 2023 Conferința Națională de Insolvență, eveniment tradițional care aduce în prim plan cele mai relevante subiecte din domeniul insolvenței.
    Vezi detalii

  • Seminar Online: „Spălarea banilor la confluența dintre dreptul penal și procedura insolvenței” – 4 pct.
    Lector: av. Antoniu Obancia, practician în insolvență, lector INPPI
    Vezi detalii

duminic, 1 octombrie 2023

Prezentare generală practicianul în insolvență stagiar

Practicianul în insolvență stagiar este persoana care a promovat examenul de admitere în profesia de practician în insolvență.

La începutul exercitării profesiei, practicianul în insolvenţă efectuează un stagiu de pregătire profesională cu durata de 2 ani, perioadă în care are calitatea de practician în insolvenţă stagiar. Sunt scutite de stagiu persoanele care au exercitat timp de 10 ani o profesie juridică ori economică. La calculul perioadei de 10 ani se va ţine cont şi de perioada în care persoanele au fost deputaţi sau senatori, în comisiile de specialitate juridică ori economică, fără ca aceasta să depăşească jumătate din durata celor 10 ani.

Sunt scutite de stagiu persoanele care au promovat examenul de admitere în profesie şi care au avut calitatea de angajat, pe o funcţie economică sau juridică, într-un cabinet individual, într-o SPRL ori într-o IPURL cel puţin 3 ani.

Practicianul în insolvenţă stagiar nu poate exercita profesia în mod independent, ci numai ca salariat sau colaborator al unui practician în insolvenţă definitiv ori al unei societăţi profesionale.

Practicianul în insolvenţă stagiar nu poate dobândi calitatea de asociat într-o societate profesională.

Pe parcursul stagiului, practicianul în insolvență stagiar are obligația efectuării unui număr de 40 de ore de pregătire profesională. Numărul minim de ore de pregătire poate fi parcurs prin participarea obligatorie la săptămâna centralizată de pregătire organizată la nivelul centrelor INPPI (se acordă între 20-30 ore); participarea la stagiile de pregătire continuă organizate la nivelul filialelor UNPIR (se acordă între 6-12 ore); urmarea de cursuri on-line. (se acordă între 2 și 4 ore/seminar).

Parcurgerea săptămânii centralizate de pregătire profesională este condiție obligatorie pentru înscrierea la examenul de definitivat.

După efectuarea stagiului, practicianul în insolvenţă stagiar va susţine examenul de definitivare, fiind obligat să susţină şi să promoveze examenul în termen de 5 ani de la primirea în profesie, sub sancţiunea radierii din Tabloul UNPIR.

înapoi la partea de sus
×