Pentru marele om, avocat Arin Octav Stănescu
Încep prin a evoca, cu drag și admirație, figura celui care a fost cel mai longeviv și eficient Președinte al Uniunii Practicienilor în Insolvență ARIN OCTAV STĂNESCU, un om de o calitate deosebită, un coleg, un profesionist și îndrumător de excepție și pentru că l-am cunoscut îndeaproape, îndrăznesc să afirm că, un familist convins.
Îmi amintesc cu plăcere cum l-am cunoscut pe domnul Arin Octav Stănescu pentru prima dată în anul 1997, într-un cadru nu prea prietenos, într-o sedință de lucru la Guvernul României. Dânsul era atunci angajat-consultant al Guvernului României reprezentând S.C.P.A. Zamfirescu și Asociații, entitate de specialitate angajată pentru consultanță juridică în restructurarea Societăților Naționale, iar eu angajat specialist în Consiliul de Reformă. Îmi aduc perfect aminte cum în acea sedință de lucru, care a durat peste 3 ore, am avut multe discuții contradictorii pe proiectul actului normativ cu domnul avocat Arin Stănescu și colaboratorii săi, pe care, după multe explicații și justificări logice, le-am depășit, iar dânsul, la sfârșit, mi-a strâns călduros mâna și s-a adresat Ministrului Secretar de Stat Adrian Ciocănean spunându-i “Bravo domnule Ministru, aveți colaboratori de nădejde aici”.
L-am reîntâlnit în același an la Ministerul Industriilor, unde domnul Arin Octav Stăescu, alături de reprezentanții Fondului Proprietății de Stat, pe atunci cel mai mare paron al României, realiza prin efortul și lobby-ul făcut, cea mai mare întâlnire interministerială, având drept scop organizarea profesiei practicienilor în insolvență, profesie care să asigure reoganizarea și restructurarea datoriilor societăților comerciale.
Cei prezenți din partea Fondului Proprietății de Stat, inclusiv Președintele de atunci al acestei instituții, erau profesioniști care aveau multă experință în domeniul restructurării societăților din portofoliul Fondului Proprietății de Stat din cadrul direcțiilor de specialitate. Toți au apreciat în mod deosebit proiectul de organizare a profesiei prezentat tuturor de Arin Octav Stănescu, cel care a avut viziunea necesară externalizării și legiferării acestei activități.
Trebuie să recunosc că la acea dată nu prea agream definiția de “lichidator judiciar” și nici nu avem capacitatea de a înțelege menirea acestei profesii, mai ales că la rândul meu lucrasem în Fondul Proprietății de Stat din 1994 până în 1997 unde mă ocupam și militam pentru transferul de proprietate de la stat la privat cât mai urgent posibil, iar atunci mi se părea un nonsens să vorbesc despre lichidări ale unor companii care se zbăteau pentru supraviețuirea în “economia de piață originală”. În sfârșit, la acea întrunire domnul Arin Octav Stănescu, prin discursul său captivant și glumele dânsului strecurate în timpul interpelărilor primite, a fost triumfal, primind admirația colegilor auditori.
Între timp Consiliul de reforma s-a desființat și viața mi-a purtat pașii în mai multe posturi din Ministerul Agriculturii, Cabinetul Primului Ministru Radu Vasile și Senatul României, pentru ca, într-un final să iau decizia trecerii în domeniu privat și să mă alătur, la solicitarea domnului Arin Octav Stănescu, echipei de specialiști ai nou înființatei societăți Reconversie și Valorificare Active SA.
Angajată în cadrul echipei Reconversie și Valorificare Active SA (RVA), am constatat că munca alături de domnul Arin Stănescu era o permanentă acumulare de cunoștinte, o colaborare bazată pe respect, profesionalism și corectitudine în care el se impunea întotdeauna prin generozitatea soluțiilor propuse. Niciodată nu am simțit o presiune sau impunere dură a dânsului în deciziile ce trebuiau luate ci incercarea de a mă convinge, cu blândețe și argumente logice, asupra legalității și oportunității opiniilor sale. Deși de multe ori nu îmi dădea dreptate imediat, după ce îmi asculta cu răbdare opinia, constatam cu plăcere că soluția adoptată în rezolvarea problemei era una care ținea cont de opinia mea. Această tactică o adopta cu toți colaboratorii săi pe care îi aprecia ca cinstiți, corecți cu el și cu profesia îmbrățișată.
Toată munca lui din ultimii 10 ani de viata și-a pus-o în slujba organizării profesiei, a creării cadrului legal de desfășurare a acesteia, precum și pentru reglementarea și protejarea membrilor breselei de ingerințele uneori brutale ale diferitelor instanțe în apărarea unor interese economice locale adeseori menite a distorsiona grav piața în diverse domenii.
Cu puterea lui de conducător vizionar, cu inteligența sa deosebită, cu autoritate și charismă, dar și cu pregătirea și experiența profesională de înaltă calitate, ARIN OCTAV STĂNESCU a putut să răzbească prin convingerea și argumentarea logică expusă în fața forumurilor legislative și a comisiilor de specialitate despre oportunitatea adoptării unor legi specifice care să permită exercitarea cu demnitate a profesiei.
Astăzi, constat cu mare regret că locul lăsat liber în 27 decembrie 2015, în mod irevocabil, de Președintele nostru, domnul Arin Octav Stănescu, a creat un gol imens în cadrul Uniunii Practicienilor în Insolvență, gol care nu va putea fi umplut de nici unul dintre noi deoarece nu exista un om de anvergura și cu viziunea Domniei Sale.
Sincer cred că breasla practicienilor în insolvență odata cu plecarea domnului Arin Stanescu a pierdut punctul de sprijin.
În aceste momente de cumpănă, este datoria noastra, a celor care am îmbrățisat aceasta profesie, sa avem grija să nu se dărâme “castelul” construit cu greu de cel care a fost și va rămâne întemeietorul acestei profesii liberale, omul care a reușit introducerea și recunoașterea acestei asociații profesionale în rândul asociațiilor europene în domeniu.
Este de datoria noastră, a discipolilor maestrului nostru, care cu atâta generozitate ne-a împărtășit vastele sale cunoștințele sale ca noi să evoluăm la un nou nivel, să ducem mai departe moștenirea lăsată de marele nostru îndrumător.
Cu deosebit respect și stimă primului meu îndrumător.
Av. Cristina Dică