Conferința Codul Insolvenței, 20 februarie 2014
Ziarul BURSA, în parteneriat cu Institutul Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență (I.N.P.P.I.) a organizat conferinţa „Codul Insolvenţei”, eveniment dedicat domeniului insolvenţei şi implicaţiilor noului cod asupra mediului de afaceri din România.
Evenimentul desfăşurat în data de 20 februarie 2014 la Hotel Pullman, World Trade Center Bucharest a reunit practicieni în insolvenţă, avocaţi, mediatori, reprezentanţi ai autoritaţilor şi ai mediului de afaceri, fiind prima colaborare de acest tip dintre INPPI şi Ziarul Bursa.
Prezent la eveniment, Florin Moţiu, Consilier al Ministrului Justiţiei a precizat că Senatul a luat în considerare propunerile de eliminare a unor prevederi din proiectul Codului Insolvenţei. Două dintre cele mai controversate articole sunt cele care prevăd reducerea perioadei de reorganizare şi executarea creanţelor în procedura de insolvenţă. Potrivit domnului Moţiu, senatorii au eliminat deja unul dintre aceste două puncte, urmând ca şi cel de-al doilea să fie scos din proiect. Reprezentantul Ministerului Justiţiei a estimat că proiectul Codului Insolvenţei va trece de Senat în cursul săptămânii viitoare, urmând să meargă, în procedură de urgenţă, în Camera Deputaţilor, iar în luna aprilie să fie aprobat în plenul Parlamentului.
Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a ţinut să precizeze că “intrarea în insolvenţă nu este o stratagemă ascunsă a oamenilor de afaceri” şi a exprimat ingrijorarea mediului de afaceri privind numărul în creştere al insolvenţelor faţă de anul trecut, datorită problemelor cu care se confruntă societăţile economice.
Cristina Gociu, director general în cadrul Autoritaţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a menţionat că printre priorităţile AAAS din această perioadă se numără recuperarea de creanţe şi continuarea privatizărilor, susţinerea societăţilor în dificultate şi obţinerea certificatelor de atestare a drepturilor de proprietate asupra terenurilor. "Începând din 2014, procedura insolvenţei urmează să fie o modalitate prin care AAAS urmăreşte în primul rând performanţa economică şi evitarea falimentului. Astfel, toate părţile implicate în insolvenţă trebuie să colaboreze pentru restructurarea cu succes a companiilor."
Institutul Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență a fost reprezentat de presedintele INPPI Simona Miloș, dar şi de Gheorghe Piperea, membru al Consiliului Ştiinţific al INPPI.
In prezentarea sa pe tema “Creanţele garantate vs Creanţele negarantate - Cine câstigă, cine pierde?”, Simona Milos, care, de altfel, a fost implicată şi în elaborarea noului cod al insolvenţei, a subliniat faptul că acesta va accelera procedurile de faliment, dacă nu va fi eliminată prevederea potrivit căreia creanţele curente pot fi executate în insolvenţă.
Deasemenea, unul dintre subiectele dezbatute cu mare interes a fost fost falimentul persoanelor fizice, care, în opinia tuturor celor prezenţi la eveniment, ar trebui reglementat. "Cele care pierd în primul rând din acest lucru sunt instituţiile bancare. Falimentul personal este o situaţie de blocaj maxim pentru bănci, care, până la rezolvarea situaţiei, trebuie să-şi creeze provizioane, iar acestea cântăresc din ce în ce mai mult în bilanţul băncilor. În momentul în care se trece la faliment, pierderile pot fi scoase din bilanţul instituţiilor de credit. În ceea ce priveşte persoanele fizice în cauză, în momentul declarării falimentului, li se permite să redevină cetăţeni normali, acum fiind o pierdere pentru economie şi pentru bănci, atrăgând şi consecinţe catastrofale pe plan social şi personal." - Gheorghe Piperea, membru al Consiliului Științific al INPPI.
Evenimentul a fost acreditat de INPPI cu 4 ore de pregătire profesională.
Vă așteptăm alături de noi la următorul eveniment din data de 27.02.2014 - Conferința „Back in business vs Purgatoriul Falimentului”- Ediţia a II-a, organizată de Legal Magazin – Revista profesiilor liberale, în parteneriat cu INPPI!